Gary Anderson (darts player)

2015-04-01 14:07

Gary Anderson (darts player)

 

Gary Anderson (γεννημένος 22, Δεκεμβρίου, 1970) είναι Σκωτσέζος επαγγελματίας παίκτης Darts από το Eyemouth. Σήμερα παίζει στο Professional Darts Corporation (PDC), και πρώην BDO και WDF νούμερο ένα στον κόσμο. Αυτός είναι ο φετινός PDC Παγκόσμιος Πρωταθλητής και έχει το παρατσούκλι Ιπτάμενος Σκωτσέζος (the Flying Scotsman).

Ο Anderson είναι γνωστός για τα βαρέα σκορ του στο παιχνίδι και έχει μία από τις ομαλότερες βολές. Είναι ο φετινός PDC Παγκόσμιος Πρωταθλητής, μετά την νίκη του επί του Phil Taylor με 7-6 στο τελικό του 2015, ενώ ήταν επίσης φιναλίστ το 2011. Άλλα επιτεύγματα στη καριέρα του μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν την κατάκτηση του World Darts Trophy το 2007, το International Darts League 2007, Zuiderduin Masters το 2007 και το 2008, την Premier League το 2011 και Players Championship Finals 2014. Μεταξύ του BDO και PDC, ο Anderson είναι ο επτά φορές μεγάλος νικητής.

Έχοντας φανεί ότι θα είναι ένας μελλοντικός παγκόσμιος πρωταθλητής πολύ πριν από τον τίτλο του το 2015 ο Wayne Mardle είχε πει καθώς ο Anderson έριχνε για διπλό (check) “Κανείς δε μπορεί να ‘ζήσει’ μαζί του όταν το κάνει αυτό. Είτε είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής είτε ο νούμερο 1 στο κόσμο θα νικηθεί από τον Gary Anderson

 

Τα πρώτα του βήματα

 

Ο Anderson ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σε τουρνουά του BDO, και κέρδισε το δεύτερο τουρνουά στο οποίο πήρε μέρος το 2001 Welsh Open νικώντας στον τελικό τον John Walton. Η νίκη του εξασφάλισε τη πρόκριση για το επόμενο έτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για πρώτη του φορά, όπου υπέστη ήττα στο πρώτο γύρο από τον Σουηδό Stefan Nagy με 3-0.  Το επόμενο έτος 2003 στο BDO World Darts ο  Anderson θα φτάσει στον ημιτελικό οπού θα υποστεί την ήττα από τον περσινό φιναλίστ Ritchie Davies.  O Anderson δεν θα κερδίσει άλλο αγώνα στο Lakeside Country Club μέχρι το 2006, οπού θα νικήσει τον Gary Robson στον πρώτο γύρο πριν πέσει και πάλι πάνω στον περσινό φιναλίστ Raymond van Barneveld οπού και θα γνωρίσει την ήττα στον δεύτερο γύρο. Στα επόμενα δύο χρόνια, ο Anderson θα βρεθεί εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από τον πρώτο κιόλας γύρο και τις δύο φορές από Ολλανδούς παίκτες. Το 2007 έχασε από τον Albertino Essers και το 2008 από τον Fabian Roosenbrand.

 

Σημαντικές επιτυχίες & ξεκίνημα στο PDC

 

Ο Anderson κέρδισε το πρώτο Major τουρνουά της καριέρας του το 2007 που ήταν το International Darts League και  World Darts Trophy  με back-to-back.  Ήταν ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, καθώς είναι τουρνουά που περιλαμβάνει τους κορυφαίους παίκτες και πρωταθλητές κόσμου και από τις δύο αντίπαλες οργανώσεις το PDC και το BDO. Στα δύο τουρνουά είχε νίκες εναντίον παιχτών όπως  Wayne Mardle, Roland Scholten, Mervyn King, James Wade, Adrian Lewis, Mark Webster, John Part, Peter Manley, Andy Hamilton και Phil Taylor.

Λίγο μετά την κατάκτηση World Darts Trophy η επιτυχία του συνεχίστηκε κατακτώντας το BDO British Open έχοντας ήδη κατακτήσει την ίδια χρονιά το Scottish Open. Κέρδισε επίσης το Zuiderduin Masters επί δύο χρόνια στη σειρά το πρώτο εκ των οποίων ήταν ένα unranked τουρνουά , ενώ τη δεύτερη χρονιά ήταν το πρώτο Zuiderduin Masters που καθιερώθηκε σαν Major τουρνουα. Ο Anderson τελείωσε το 2007 νούμερο 1 στο κόσμο στη WDF ενώ το 2008 νούμερο 2 στη WDF πίσω από τον Scott Waites. Το 2008 κέρδισε το German Open το Open Ουαλίας και τίτλους BDO International Grand Prix. Κέρδισε επίσης το ολλανδικό Πένταθλο διατηρώντας τον τίτλο το 2009, με αποτέλεσμα το παγκόσμιο ρεκόρ των 502 πόντων.

Μεταξύ του 2000 και του 2008 εκπροσωπεί τη Σκωτία σε τρία WDF Παγκόσμια Κύπελλα, τέσσερα WDF Ευρωπαϊκά Κύπελλα και σε πέντε Six Nations Cups. Από αυτά κέρδισε με τη Σκωτία δύο Six Nations Cups το 2002 και το 2003 καθώς επίσης και το WDF Europe Cup four-man και το ομαδικό το 2002. Συνολικά ο Anderson έπαιξε 32 αγώνες για τη Σκωτία, κερδίζοντας τους 22 από αυτούς.

Μετά την ήττα του από τον Tony O'Shea στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2009, ο Anderson ‘έριξε’ τα βελάκια του στη λίμνη κοντά στο Lakeside Country Club. Μετά από κάποιους μήνες περισυλλογής, προσχώρησε στο PDC αρχές του 2009. Έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο στο PDC σε αγώνα επίδειξης κατά τη συνεδρίαση της Premier League Darts στο Cardiff, ενώ ο Wayne Mardle είχε αποσυρθεί λόγω ασθενείας, και νίκησε τον John Part με ένα μέσο όρο 107. Στη συνέχεια προκρίθηκε στο 2009 UK Open στο Reebok Stadium στο Bolton, χάνοντας στον δεύτερο γύρο με 6-4 από τον Paul Nicholson. Στο ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC το 2010 νίκησε τον Jamie Caven 3-2 στον πρώτο γύρο, πριν χάσει με 4-0 από τον Ronnie Baxter στο δεύτερο γύρο.

 

2010

 

Τον Ιούνιο του 2010  έφτασε για πρώτη φορά στο PDC σε Major τελικό στο UK Open. Νίκησε τον Michael van Gerwen, Paul Nicholson, Mervyn King (ο οποίος έκανε και εννέα βελάκια εναντίον του), Andy Hamilton και Tony Ayres πριν χάσει από  τον Phil Taylor στον τελικό με 5-11.

Στο 2010 World Matchplay έκανε την νίκη ρεκόρ που κράτησε για  έξι χρόνια με 10-0  εναντίον του αδερφικού του φίλου Scot Robert Thornton στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο έχασε από τον Jelle Klaasen με 15-13.

Ο Anderson προκρίθηκε στο 2010 Grand Slam of Darts, ως seeded νούμερο έξι. Νίκησε τους Mark Hylton, Mark Webster και Wayne Jones στη φάση των ομίλων τερματίζοντας στη πρώτη θέση του ομίλου του. Στο δεύτερο γύρο νίκησε τον Colin Osborne με 10-3 για να παίξει και πάλι με τον Wayne Jones στα προημιτελικά. Ο Anderson ήταν μπροστά με 15-12 προτού ο Jones πάρει τα τελευταία τέσσερα Legs για να κερδίσει τον αγώνα με 16-15.

Ο Anderson εκπροσώπησε τη Σκωτία μαζί με τον Robert Thornton στην έναρξη του PDC Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Ξεκίνησαν το τουρνουά στο δεύτερο γύρο ως seeded νούμερο 4 και νίκησαν τη Ρωσία, ζευγάρι το οποίο αποτελούσαν  οι Anastasia Dobromyslova και Roman Konchikov με 6-2. Στην φάση των ομίλων έχασαν στο εναρκτήριο παιχνίδι από το ζευγάρι της Ουαλίας που αποτελούσαν οι Mark Webster και Barrie Bates. Συνεχίζουν με νίκη εναντίον του ζευγαριού από την Αμερική των Bill Davis και Darin Young. Anderson και Thornton αποκλείστηκαν μετά την ήττα τους από το Ισπανικό ζευγάρι των Carlos Rodriguez και Antonio Alcinas

 

2011

 

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 ξεκίνησε το τουρνουά seeded νούμερο 11. Εκπληκτική εμφάνιση. Νίκη στο πρώτο γύρω με 3-0 σετ εναντίον του Ιάπωνα Morihiro Hashimoto χωρίς να χάσει leg με μέσο όρο 103,23. Στο δεύτερο γύρω συνάντησε των δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Dennis Priestley νικώντας τον με 4-2 σετ. Στη συνέχεια επικράτησε του Andy Smith στο τρίτο γύρω , του Raymond van Barneveld στα προημιτελικά , του Terry Jenkins στον ημιτελικό για να γνωρίσει την ήττα από τον Adrian Lewis στο τελικό με 7-5 σετ. Ο Anderson με αυτή τη εκπληκτική του πορεία θα εξασφαλίσει μια θέση στην 2011 Premier League και θα ανέβει στο νούμερο 4 στο κόσμο (Order of Merit).

Στο 2011 Players Championship Finals ήταν νούμερο δύο στο κόσμο, και έφτασε στον δεύτερο διαδοχικό Major Final, όπου έπαιξε με τον Phil Taylor. Ο Anderson παρότι ήταν μπροστά στο σκορ με  11-9, στο τελευταίο καθοριστικό Leg o Taylor θα κλείσει το 128 και θα πάρει τη νίκη με 13-12. Στο ξεκίνημα της Premier League στο O2 Arena θα κερδίσει τον Simon Whitlock με 8-5. Θα κερδίσει και τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια ενώ θα γνωρίσει τη ήττα από τον Taylor την πέμπτη εβδομάδα. Ο Anderson θα τελειώσει στη κανονική περίοδο στη τρίτη θέση και θα παίξει με τον Van Barneveld στα ημιτελικά κερδίζοντας 8-6. Σε μια επανάληψη του τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έπαιξε με τον Adrian Lewis (ο οποίος είχε νικήσει με 8-3 τον Taylor στο άλλο ημιτελικό) τον οποίο και νίκησε με 10-4 για να κερδίσει το πρώτο Major πρωτάθλημα του στο PDC, το τρίτο του συνολικά, και πρώτη φορά μέσα στο  Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι προηγούμενες επιτυχίες του ήταν στις Κάτω Χώρες.

Στο World Matchplay ηττήθηκε με 10-6 στον πρώτο γύρο από τον Andy Hamilton, και έχασε στο δεύτερο γύρο του European Championship με 10-5 από τον Peter Wright. Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες για το PDC Pro Tour κέρδισε τέσσερα Players Championships κατά τη διάρκεια του έτους. Στον πρώτο γύρο του World Grand Prix αντιμετώπισε τον Richie Burnett και έχασε με 2-1 στα σετ. Ο Anderson προκρίθηκε μέσα από το τρίτο γκρουπ στο Grand Slam of Darts και στη συνέχεια κέρδισε άνετα στον τελικό όπου συναντήθηκε με τον  Taylor με 16-4. Ο Anderson κατέχει το ρεκόρ για τον υψηλότερο μέσο όρο που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των Darts  σε επίσημο τουρνουά με 133.35 σε μια νίκη με 6-1 εναντίον του Arron Monk στο UK Open Qualifier το 2011.

 

Συνεχίζεται …

 

Ένα άρθρο του Λαμπρόπουλου Αντώνη